PHTLS (Prehospital Trauma Life Support) Hastane Öncesi Travma Yaşam Desteği Eğitimi

Travma özellikle sağlık çalışanlarının müdahalesi açısından en zor konulardan biridir. 1975 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan NAEMT tarafından oluşturulan PHTLS eğitimi özellikle ambulans ekipleri, birinci basamak sağlık kuruluşları, işyeri hekimleri tarafından dünyada en çok tercih edilen eğitimlerden biridir.

PHTLS, hastane öncesi travma eğitiminde küresel altın standarttır ve 64 ülkede öğretilmektedir. PHTLS, CAPCE tarafından akredite edilmiştir ve NREMT tarafından tanınmaktadır.

NAEMT’in (National Association of Emergency Medical Technicians) Hastane Öncesi Travma Yaşam Desteği (PHTLS) eğitimi, dünya çapında hastane öncesi acil travma bakımı için önde gelen sürekli eğitim programı olarak kabul edilmektedir.

PHTLS’in misyonu, hastane öncesi bakımın sağlanmasında yer alan tüm sağlayıcılar tarafından travma hastası yönetiminde mükemmelliği teşvik etmektir. PHTLS, NAEMT tarafından Amerikan Cerrahlar Koleji Travma Komitesi ile iş birliği içinde geliştirilmiştir. Komite, PHTLS programı için tıbbi yön ve içerik gözetimi sağlar.

Olay Yeri Güvenliği ve Birinci Değerlendirme

Havayolu Yönetimi

Travma Hastasında 1. Değerlendirme (Pratik Uygulama)

Basit Havayolu Teknikleri (Pratik Uygulama)

Solunum, Havalandırma ve Oksijenasyon

Dolaşım

Turnike ve Göğüs İğne Dekompresyonu (Pratik Uygulama)

Yara Paketleme (Pratik Uygulama)

2. Değerlendirme

Hasta Simülasyonları
      - Havayolu – Solunum - Dolaşım

- Havayolu

- Solunum

- Dolaşım

Travmatik Beyin Yaralanmaları

Spinal Travmalar

Pelvik Turnike Uygulaması (Pratik Uygulama)

Araçtan Hızlı Çıkartma (Pratik Uygulama)

Inraoseöz Uygulama (Opsiyonel Pratik Uygulama)

Özel Durumlar

Hasta Simülasyonları

- Disability

- Multisistem

- Özel Durumlar

Paramedikler, ATT’ler, sağlık görevlileri, hemşireler, doktor asistanları, doktorlar ve diğer hastane öncesi sağlayıcılar katılabilir.

Hastane öncesi bakımın sağlanmasında yer alan tüm sağlayıcılar tarafından travma hastası yönetiminde mükemmelliğin teşvik edilmesi hedeflenmektedir. PHTLS eğitimleri, travma bakımının kalitesini arttırır ve mortaliteyi azaltır. Eğitim programı, çoklu sistem travma hastasının özel ihtiyaçları olan benzersiz bir varlık olarak tedavisini vurgulayan bir felsefeye dayanmaktadır.

PHTLS, kaliteli bakım sağlamanın temeli olarak eleştirel düşünmeyi teşvik eder. İyi bir bilgi birikimi ve temel ilkeler verildiğinde, EMS uygulayıcılarının hasta bakımı ile ilgili mantıklı kararlar verebilecekleri inancına dayanmaktadır. Eğitim programı, uluslararası kabul görmüş PHTLS ders kitabını kullanır.

Sertifikalar

1- Başarılı olan katılımcılara NAEMT onaylı sertifikası verilecektir.

2- Başarılı olan katılımcılara e-devlet onaylı Atlas Üniversitesi sertifikası  verilecektir.

Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Serdar Elgörmüş

Dr. Erdem Yılmaz