Diyabetin Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımı

Diyabet, (ABD) en yaygın hastalıklardan biri olarak sıklığı arttıkça, American Diabetes Association (ADA), fiziksel aktivite ve diyet değişiklikleri de dahil olmak üzere yaşam tarzı değişikliklerini ön plana çıkararak diyabetle ilgili genel önleme yönelimlerini değiştirmiştir. Diyet modifikasyonları, geçmiş yıllarda diyabetin tedavisinde kilit bir rol oynadığı için, artan ağırlık kaybı hedeflerine ulaşmada, kan şekeri değerlerini kılavuzlara uygun hedeflerde tutmada ve sekonder kardiyovasküler komplikasyonlar için risk faktörlerini iyileştirmede yardımcı olabileceğinden birincil tedaviyi oluşturur.

Diabetes Mellitus, dünya çapındaki artan insidensi ile muhtemelen gelecekte de en önemli morbidite ve mortalite nedeni olmaya devam edecektir. ABD’de DM, son dönem böbrek yetersizliğinin, nontravmatik alt ekstremite ampütasyonlarının ve körlüğün en sık nedenidir. Prediyabetliler eğer, önleyici yaşam tarzı stratejilerine uymazlarsa, tip 2DM ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskleri çok yüksektir.

Beslenme eğitimi, DM tedavisinin temelini oluşturur. Başarılı bir diyabet beslenme eğitimi ile hastalığın kontrolü sağlandığı gibi, DM’lilerin kaliteli yaşaması da mümkün olabilir. Tip 2DM’lilerin bazılarında ise bireysel beslenme eğitimi, DM’linin diyabete bağlı oluşabilecek komplikasyonlarının önlenmesinde tek başına etkili olabilir.

Ne yazık ki tüm diyabetli kişilere önerebileceğimiz beslenme ile ilgili yaşam tarzı değişikliği için tek bir formül yoktur. Diyabette beslenme eğitiminin temel amacı, beslenme ile ilgili davranış değişikliği oluşturmak ve bunu yaşam tarzı haline getirebilmektir. Önceden hazırlanmış standart diyet kağıtları ile bunu başarmak mümkün değildir. Diyabetliler, kendi hayatları hakkında önemli kararları alıp uygulamak durumundadırlar. DM kontrolünün sağlanması, diyabetlilerde oluşabilecek makrovasküler ve mikrovasküler komplikasyonların önlenmesinde ve geciktirilmesinde son derece önemlidir. Diyabetlilere bu konuda yardımcı olmak, diyabet ekibinin görevidir.

• Diyabet, Tanısı, Sınıflandırılması, Komplikasyonlar, Diyabette Tıbbi Tedavi

• Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi

• Temel Karbonhidrat Sayımı

• İnsülinler ve İnsülin Pompa Tedavisi

• İleri Düzey Karbonhidrat Sayımı ve Vaka Çözümleri

Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencileri ve mezunları, Diyetisyenler.

Diyabetin Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımı Kursu

(Yüzyüze Eğitim)

Katılımcılar: Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu Diyetisyenler

09.00-9.30

Açılış ve Protokol Konuşmaları

Prof. Dr. Emel ALPHAN (Bölüm Başkanı)

09.30-11.00

Diyabet, Tanısı, Sınıflandırılması, Komplikasyonlar, Diyabette Tıbbi Tedavi

Prof. Dr. Süleyman Hilmi İpekçi

11.00-11.30

ARA

11.30-12.30

Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi ve İnsülinler

12.30-13.30

ÖĞLE YEMEĞİ

13.30-15.30

Temel Karbonhidrat Sayımı

Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Betül DEMİRBAŞ

15.30-16.00

ARA

16.00-17.30

İleri Düzey Karbonhidrat Sayımı ve

Vaka Çözümleri

Uzm. Dyt. Mine TELEK KÜÇÜKTÜTÜNCÜ

17.30-18.00

SERTİFİKA DAĞITIMI

Türkiye’de 55 yıllık bir geçmişi olan diyetisyenlik mesleği bugün hak ettiği değeri bulmuş ve aranılan bir meslek haline gelmiştir. Bu gelişme süreci, belirli alanlarda çalışan diyetisyenlerin uzmanlaşmasını gerektirmiş ve bu uzmanlaşma genellikle kişilerin kendi çabalarıyla gerçekleşmiştir. Diyabet gibi kronik bir hastalıkta, diyetisyenlerin daha fazla sorumluluk almaları kaçınılmaz olmuştur. Diyabet merkezleri ve hastanelerdeki diyabet poliklinikleri veya üniteleri, artık diyetisyenlerin diyabetliler için daha fazla mesai harcamalarına ve özen göstermelerine ihtiyaç duymaktadırlar. Son zamanlarda çok sayıda Üniversitede Beslenme ve Diyetetik Bölümleri açılmasına ve çok sayıda diyetisyen mezun verilmesine rağmen halen hastanelerde yetersiz sayıda diyetisyen istihdam edilmesine bağlı olarak, az sayıda diyetisyenin hastanenin mutfak, hasta servisleri ve polikliniklerinden sorumlu olmaları, diyabetlilere yeterli zaman ayırmalarını güçleştirdiği gibi, bu spesifik alanda kendilerini geliştirme şansını da azaltmaktadır. Oysa ki diyabetlinin tedavisinden sorumlu olan ekip içinde yer alması gereken en önemli üyelerden birisi diyetisyendir.

Ülkemizde son on senedir açılan çok sayıda beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olan diyetisyenler, beslenme ve diyetetik kökenli öğretim elemanı yetersizliğinden dolayı ne yazık ki aynı eğitimi alamadıkları için diyabetlilere yeterince destek olamayabilirler ve bu tür eğitimlere ihtiyaç duyabilirler. Özellikle, kan şekerinin yükselmesinin tek nedeni olan tüketilen karbonhidratın miktarı ile ilgili bir yaklaşım olan “Diyabetlilerin Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımı” yöntemini öğrenmeden mezun olan diyetisyenlerin sayısı oldukça fazladır.

Bu eğitimle beslenme ve diyetetik mezunu katılımcıların diyabet hastalarının beslenmesinde doğru tedaviyi uygulamaları amaçlanmıştır.

HESAP ADIBANKAŞUBE IBAN
İSTANBUL ATLAS ÜNİVERSİTESİT.İŞ BANKASIKOCAMUSTAFAPAŞATLTR390006400000111050903806

Atlas Üniversitesi "Katılım Sertifika Belgesi" verilecektir.

Prof. Dr. Süleyman Hilmi İPEKÇİ

Uzm. Dyt. Mine TELEK KÜÇÜKTÜTÜNCÜ